Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени", Кюстендил, 1984 година
Величко Теодосиев от с. Койково, Кратовско, Вардарска Македония - "Спомени", Кюстендил, 1984 година


Увеличи
Описание

Спомените на ВМОРО революционера от Кратовско Величко Георгиев Теодосиев за участието му в освободителните борби на българите в Македония .

"През юни 1920 г. заедно с Тодор Александров и Стоян Царо отидохме в Кочанско. На края на годината престояхме в Кочанско, Кратовско и Паланечко. През август в Македония имаше избори за селски кметове. Ние агитирахме да се изберат добри българи за селски кметове. А на 28 ноември имаше избори за народни представители. Искахме да образуваме македонска федеративна партия, която да участва в изборите от името на македонските българи. Но сръбските власи не позволиха да се създаде такава партия. И тогава Тодор Александров се разпореди да се гласува за македонските българи влизащи в Югославската комунистическа партия или Републиканската партия, които обещаваха известна автономия и свобода на македонските българи. След свършването на изборите се върнахме в България. Това беше през януари 1921 г."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Величко Теодосиев от с. Койково, Кратовско е ВМОРО революционер, четник от четата на Стоян Леков (Царо), Мите Опилски и др. Бежанец в град Кюстендил, където на 28 март 1984 година пише кратките си спомени за участието си в освободителните борби на македонските българи . Спомените се намират в архива на град Кюстендил, под името "Спомени на Величко Георгиев Теодосиев за участието му в освободителните борби на Македония. 1984 г.", Отчислен, към ф. 281К, оп. 2, а. е. 31.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 742 пъти.