Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Действително ли е владела в Организацията централизация?", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 6, София, 6 февруари 1925 година
Христо Матов от Струга, Вардарска Македония - "Действително ли е владела в Организацията централизация?", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 6, София, 6 февруари 1925 година


Увеличи
Описание

Идеологът на ВМОРО Христо Матов от град Струга говори за централизацията в организацията . В един пасаж Матов споменава и за прочутия първи запазен устав на ВМОРО , чието име по това време е Български македоно-одрински революционни комитети (БМОРК) . Тъй като във устава се говори за българи в Македония днес повечето македонисти в Р. Македония отричат съществуването на този документ.

"Буквата на нашия пръв писан основен закон искаше, щото членове на Организацията да се приемат само българи-екзархисти. Никому обаче и на никой район не се забрани от Централното управление да не приема за членове и патриаршисти, и униати, и протестанти, безогледно дали са те от българска, или от влашка, или от друга народност. По-нататък знаеме, какво стана: работеше се с всички."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Струга Христо Апостолов Матов (1872-1922) е виден революционер - член на Централния комитет и задгранично представителство на ВМОРО, водач на десницата в организацията и неин главен идеолог.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 904 пъти.