Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо до Ив. Ковачев от ноември 1920 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Писмо до Ив. Ковачев от ноември 1920 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

Водачът на ВМРО Тодор Александров с писмо до генерал Иван Ковачев призоваващ го да дари средства на ВМРО , бореща се за свободата на българите в Македония .

"Уважаеми г. Ковачев,
Централният Комитет на Вътрешната Македонска Рев. Организация, за да набави нужните средства за продължаване борбите на организирания поробен Македонски българин за запазване националните име и култура и за извоюване свобода, реши: да се обърне за помощи до заможни свои съотечественици и сънародници както тук в Македония тъй също и зад граница. (...)
Вашето родолюбие и Вашата щедрост са известни на българското общество. Не един път Вие сте дарявали крупни суми за родолюбиви и народополезни дела. Вие, който сте извършили големите дарения: от един милион лева за съграждане гимназия в родния Ви град Русе, (100,000) сто хиляди лв. на Изпълнителния Комитет на Македонските братства и мн. др. суми на разни благотворителни дружества, убедени сме, никога не ще се поскъпите да подпомогнете едно високо благородно дело, каквото е освободителното движение на Македонския българин. При това в случая Вие ще изпълните един свой дълг към поробените си сънародници."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1264 пъти.