Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Наредби и задачи што им претстоjат на четите во Битолскиот револуционерен округ од 15 маj 1922 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Наредби и задачи што им претстоjат на четите во Битолскиот револуционерен округ од 15 маj 1922 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

Водачът на ВМРО Тодор Александров с наредба да се организират българите и албанците в обща борба против сръбския окупатор на Македония .

"1) Да се организират постепенно всички села на околиите – села с българско, албанско и смесено население, – като в началото се подведе под клетва само по-здравата част от селяните, а сетне и цялото население.
Ето клетвата: "Заклевам[ме] се в Бога, съвестта и честта си, че ще се борим до смърт за свободата на нашата поробена родина Македония (За албанци – ... за слободата на нашите поробени отечества Македония и Албанските покрайнини)". Ако изменим на клетвата, или издадем тайни на организацията нека бъдем убити с пушката и ножа, които целуваме тука."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1585 пъти.