Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> ""Македонският език" – тежка проблема", публикувано във в. "Македонска Трибуна", год. 27, брой 1377, Индианаполис, САЩ, 9 юли 1953 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - ""Македонският език" – тежка проблема", публикувано във в. "Македонска Трибуна", год. 27, брой 1377, Индианаполис, САЩ, 9 юли 1953 година


Увеличи
Описание

Мнението на Македонска патриотична организация за новосъздаващия се в Югославия македонски език , 1953 година:

"Да се налага чужд език на поробен народ всекога и всекаде е тежка проблема. Да се изопачава един от диалектите във Вардарска Македония, да се сърбизира подчертано и да се осакатява с невъзможни новоскалъпвани граматически форми и нащърбени думи, за да измести вековните прекрасно оформени и затвърдени български народни говори там като "нов македонски език", е още по-тежка проблема. Затова никак не сме изненадани от печалната констатация на "македонския лингвист" Тодор Димитровски, че "проблемът бил, как да се усвои македонския език от широките народни маси" (в. "Нова Македония" от 7 февруари 1953 г.)
Белград в продължение на 30 години налага сръбския език в Македония. Говоримия български бе строго забраняван. Целата наша интелигенция възпитавана в сръбски училища изучи прекрасно сръбския език. Но това нито промени националното съзнание на народа ни и интелигенцията му, нито можа да застави последната да се откаже от своя майчин език. Сърбизма в Македония се напълно провали.
От есента на 1944 година сърбо-комунистическия Белград промени методата си за изкореняване на националното съзнание на народа ни във Вардарска Македония със скалъпването на споменатия "нов македонски език". В Белград и Скопие се създадоха нарочни институти за новия език и за унищожаване и фалшифициране на целата култура и история в тоя поробен край.
Език, обаче, не се създава "от горе" с декрети, заповеди и свирепи полицейски наказания. Той не се подчинява на норми – напротив създаваните норми се подчиняват на развитието му от самия народ. Затова виждаме пълен конфликт между народните български говори в Македония и декретирания "нов македонски език". Тоя конфликт постоянно се засилва и е създал хаос и лутаница сред "македонските лингвисти" в Белград и Скопие."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1877 пъти.