Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Отмъщението за поп Петре", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1924. В памет на големото македонско възстание", София, 1924 година
Милан Матов от Струга, Вардарска Македония - "Отмъщението за поп Петре", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1924. В памет на големото македонско възстание", София, 1924 година


Увеличи
Описание

ВМОРО войводата Милан Апостолов Матов от град Струга за това как организирал отмъщението за смъртта на поп Петре – български поп от село Вевчани убит след предателство на сърбомани.

"С това убийство както Вехчани така и всички околни българи почустваха голема скръб и обида от тая шепа сърбомани, та не пресаваха при самото погребение, което стана много тържествено и един вид демонстративно – не преставаха да ми говорят и предлагат планове за големо отмъщение. Аз на всекиго отговарях еднакво – всеки да си гледа работата и никой да не говори на тая тема, за да не се попречи на онова, което може да стане. Още вечерта започнах да говоря със селската чета, начело със Ставре Гогов, Насте Муратчев и другите – да кроим планове за по-ефектно отмъщение."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Струга Милан Апостолов Матов (1875 - 1962, София) е български ВМОРО революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година. Част от Македоно-одринското опълчение на Българската армия по време на Балканските войни, един от основните организатори на Тиквешкото през юни и Охридско-Дебърското въстание през септември 1913 година срещу сръбската власт във Вардарска Македония. Областен управител в Крушево по време на българското управление през Първата световна война. Активен член на Илинденската организация и на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1195 пъти.