Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Защо Македония требва да бъде свободна и независима", Индианаполис, САЩ, март 1944 година
Любен Димитров от Битоля, Вардарска Македония - "Защо Македония требва да бъде свободна и независима", Индианаполис, САЩ, март 1944 година


Увеличи
Описание

След "Македония – Швейцария на Балканите" от ВМРО лидера Иван Михайлов "Защо Македония требва да бъде свободна и независима" на битолчанецът и деец на МПО Любен Димитров, е може би най-добрата книга, в която се застъпва идеята за независима македонска дръжава.

Любен Димитров за етническия състав на Македония:

"В етническо отношение населението на Македония е пъстро, смесено. Там живеят българи, гърци, турци, аромъни (власи), евреи и други. Почти всички чужди и безпристрастни изледователи на етническия облик на Македония признават, че болшинството от населението на Македония е българско. На второ место, преди Балканските войни, идваха турците, но след това, понеже много от тех се изселиха, второ место след българите – имат гърците."

Какво се подразбира под думата "македонец"?

"Кой е македонец? Всеки, който е роден в Македония. По този начин се определя само географски произход на личността. Но в Македония, както отбелязохме в началото, живеят различни народностни, етнографски, групи: българи, гърци, турци, аромъни, албанци, евреи и пр. Всички тези хора са македонци, защото са били родени в Македония."

За прочутия призив на Уилям Гладстон "Македония на македонците":

"Ние предираме за образуването от целокупна Македония отделна политическа единица, държава, която да се управлява самостойно и в която всички народностни групи да се радват на пълни езикови, религиозни, граждански и политически права. Именитият английски либерален държавник – Уйлям Гладстон – още от времето на Баташките кланета (преди България да се освободи), познавайки отлично кръстосаните интереси на Балканите, предвиде, че Македония може да бъде ябълката на раздора и затова каза, че Македония требва да принадлежи на македонците."

За сръбския македонизъм:

"От къде на къде тогава некои тука се мъчат да внушават в съзнанието на хората, че македонските българи не били българи, а били македонци само, или пък само македонски славяни. Та тия македонски славяни са и родените, например, в Македония сърби. Защо те биват наричани сърби, а етнографската принадлежност на македонските българи се поставя в мъгла? Това може да услужи само на враговете на македонските българи, които твърдят, че ние сме били "аморфна, неопределена маса", нещо като тесто, което се гмечи и от което може да стават и българи и сърби и гърци, според обстоятелствата. Нищо по-пакостно не може да има от това. То значи – нито повече нито по-малко – потвърждение тезата на гръцките и сръбските шовинисти, че в Македония не е имало българи и че те били създадени от пропагандата на Българската Екзархия в Цариград. Историята ни сочи, че не Българската Екзархия създаде македонските българи, но че самата тя, до голема степен, бе дело на македонските българи, които неколко десетилетия преди 1870 година живо проявяваха националното си съзнание. Историческите факти в тази насока са твърде изобилни, за да бъдат пренебрегвани."

За какво се бори Македонската патриотична организация:

"Защо, ако не в името на тази българщина, от дълги години македонските българи в Северна Америка водят упорито борбата си? От 23 години насам МПО публикува много изложения, протести, резолюции, статии и брошури на английски чрез които беха пледирани правата на нашите братя и сестри в Македония за роден език и родна църква. За какво друго се върши тази дейност, ако не за да се спаси българщината в Македония от погинване? Има ли некой да оспори родолюбивото и крепкото национално съзнание на македонските българи от МПО? Това, дори и най-отявлените наши врагове не биха посмели да сторят."

За критиците в България на идеята за независима македонска държава:

"По-добре ли е, да предположим, за България, ако тя граничи, както преди, с две силни държави на запад и на юг – Югославия и Гърция – отколкото да граничи с една независима Македония? Не требва да се забравя, че ако на Балканите остане положението от 1919 година, българщината в Македония, която бе авангарда на всички българи и която отстояваше под кръстосан огън своите права, не ще може за много поколения да държи този фронт в сърдцето на полуострова. И тогава духовните предели на българщината ще се стеснят, за да се слеят и покрият напълно до политическите такива. Това никой разумен българин не би требвало да желае, защото ще се повтори онова, което стана с моравските българи."


Източник: Книгата е предоставена от МПО "Пирин" Чикаго

Автор: Любен Димитров е български общественик, журналист и виден деец на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада. През 1926 г. е избран за председател на Македонското студентско дружество "Вардар". Дългогодишен редактор е на в. "Македонска Трибуна" (1931-1962). Умира през 1962 г. в Торонто, Канада.
За повече информация за Любен Димитров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2373 пъти.