Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Резолюции взети от Редовният годишен Конгрес на Обединените Македонски емигрантски организации в България, който се състоя на 14, 15, 16 и 17 февруари 1925 год. в София", публикувано във в-к "Илинден", год. V, бр. 9 и 10, София, февруари-март 1925 годинa
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Резолюции взети от Редовният годишен Конгрес на Обединените Македонски емигрантски организации в България, който се състоя на 14, 15, 16 и 17 февруари 1925 год. в София", публикувано във в-к "Илинден", год. V, бр. 9 и 10, София, февруари-март 1925 годинa


Увеличи
Описание

"Конгресът констатира:
1) Атинското правителство не само търпи, а и мълчаливо насърдчава терора, упражняван от малки и големи властници над българското, ромънското и албанското население, за да ги накара да се изселят.
(...)
1. Белгардското правителство продължава своята потисническа политика спрямо местното българско, турско, албанско и ромънско население в Македония и най-голем е терора спрямо българите там, защото те са главния прицел на сръбската денационализаторска политика.
(...)
Възражението на белградското правителство, че в Македония българи нема, че македонските славяни са сърби или без определена национална физиономия, е смешно; то е противно на науката и действителността. Българите в Македония живеят там от 14 века насам. Когато сърбите завладяха северната половина на Македония, завариха в нея една голема българска култура, по-голема от сръбската, в същинска Сърбия. Ние искам да се върнат на българското население в Македония неговите училища и черкви, да се разреши на прогонените епископи, свещеници, учители, лекари, юристи и пр. да се върнат в родината си; да се взстанови запретената българска писменост и книжнина, – с една дума, да се приложат предвидените в договорите клаузи за покровителство на националните малцинства."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1207 пъти.