Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гърците преди и след Илинденското възстание", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1924. В памет на голeмото македонско възстание", София, 1924 година
Лазар Киселинчев от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония - "Гърците преди и след Илинденското възстание", публикувано в "Сборник Илинден 1903 – 1924. В памет на голeмото македонско възстание", София, 1924 година


Увеличи
Описание

Втора част ( първа тук ) на Костурският ВМОРО войвода Лазар Киселинчев за дейността на гръцката въоръжена пропаганда в Македония. И тук Киселинчев включва в своята статия и писма и документи на гръцки и български революционери.

"Като пръв пионер на гръцката андартска дейност в Македония се явява "Мики Зезас" (Павлос Мелас). (...) Меласи изоставя всичко на страна и тръгва да организира македонските гърци и гръкомани не против турския режим, както вършеше Вътрешната Македонска Революционна Организация, а против българите, затова и неговия девиз беше: "Булгарос на минъ мини" (Българин да не остане)."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Лазар Търпов Киселинчев (1874-1946; София) е виден български революционер, костурски войвода на ВМОРО. Учи в Атина, където поставя основите на Български македонски комитет и заедно с революционерите Атанас Кършаков, Васил Чекаларов и Дельо Марковски организира канал за внос на оръжие от Гърция и Албания към Югозападна Македония. По време на Илинденско-Преображенското въстание е член на Костурското горско началство и заместник на своя близък приятел Васил Чекаларов. Лазар Киселинчев е брат на известния скулптор Пандо Киселинчев и на архитекта Георги Киселинчев.
За повече информация за войводата Лазар Киселинчев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 645 пъти.