Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Izvještaj o razgovoru sa Simeonom Radevom", публикувано в "Poslanstvo NDH u Sofiji I", Zagreb, 2003 година
Симеон Радев от Ресен, Вардарска Македония - "Izvještaj o razgovoru sa Simeonom Radevom", публикувано в "Poslanstvo NDH u Sofiji I", Zagreb, 2003 година


Увеличи
Описание

Един интересен разговор на хърватския посланик в София Владимир Жидовец със Симеон Радев, проведен на 6 декември 1941 г.
"...Car će se veseliti kada se Ivan Mihajlov vrati, jer sam imade o njemu dobro mišlenje. Međutim, s obzirom na sadašnje unutrašnje bugarske prilike, ja sam pred stanovito vrijeme savjetovao Ivanu Mihajlovu da se za sada ne vrati u Bugarsku odnosno ako se vrati, onda se za sada neka drži po strani. Konačno, šta bi on mogao započeti u današnjim prilikama u Bugarskoj? Zar da ga postavimo za pokrajinskog upratelja u Skopju? Ili da postane neki uzgredni ministar? On treba biti sačuvan za važnije stvari, on treba biti sačuvan za Bugarsku, jer će ga Bugarska u budućnosti još mnogo trebati. Car ga cijeni, a mi znademo da je Ivan Mihajlov čovjek dubokih pogleda i velikog formata, a za vrijeme emigracije on je mnogo radio, mnogo čitao i mnogo naučio.
Ja sam kao Makedonac i uopće svi mi Makedonci vrlo smo ponosni i gordi na to što je Hrvatska i što je Poglavnik tako lijepo primio Vanču Mihajlova. Znademo da bi sada njemo drugdje bilo teško, pa smo tim zahvalniji Hrvatskoj. Mislim da je i Car zadovoljan s time što je Vanča tako lijepo primljen u Hrvatskoj."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Ресен Симеон Радев (1879-1967) е виден български писател, дипломат, историк, публицист и ВМОРО революционер, заклет за член на организацията още на 16-годишна възраст лично от Гоце Делчев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1287 пъти.