Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Поздравите на Константин Папаначе", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 27, бр. 1387, Индианаполис, САЩ, 24 септември, 1953 година
Константин Папаначе от с. Шел, Берско, Егейска Македония - "Поздравите на Константин Папаначе", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 27, бр. 1387, Индианаполис, САЩ, 24 септември, 1953 година


Увеличи
Описание

Поздрав на арумънския писател и публицист Константин Папаначе до Македонската патриотична организация по случай техния 25 конгрес:

"Господине Председателю,
Благодаря Ви за поканата, която ми отправихте.
Топло поздравявам 32-ия конгрес на македонците американци.
През тази година, докато се навършва половин век от "Илинден" – незабравимия ден, в който народностите в Македония (българи, аромъни и пр.) се хвърлиха упорито срещу Червения Султан, за да се освободят от ярема на тиранията, очевидно се явява дълга да се унесем в името на жертвите дадени в миналото и да потърсим нови сили за бъдеща борба за каузата на свободата."


"Много от народностите в Македония: ромъни, българи, албанци, още немат елементарните права, за да се учат и молят на свой майчин език. Също това става и в държави, които прокламирали се сами за демократични, просят винаги помощ от големата американска демокрация, за да бъдат – върхът на иронията – "бастион на свободата"! Изнасяйте открито от трибуната на Вашия конгрес тази сурова истина! Демаскирайте хипокритните тирани, като ги поставите в светлината на техните собствени злочинства."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Константин Папаначе е арумънски писател и публицист, румънски политик.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 731 пъти.