Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Документи и бележки от миналото на българите в Македония", София, 1918 година
Антон Попстоилов от с. Лешко, Горноджумайско, Пиринска Македония - "Документи и бележки от миналото на българите в Македония", София, 1918 година


Увеличи
Описание

"Документите и бележките от миналото на българите в Македония, които изнасям пред обществото, са почти всички събирани от мене през време на научната ми обиколка в Струмишкия окръг на 1914 г. През време на всесветската война, почната от 1914 г., като етнограф на нашата втора армия, даде ми се възможност да споходя цела освободена Македония от сръбско иго. В тая обиколка, покрай друго, намерих ценни документи. Некои от тех изваждам в тая си работа.
Документите и бележките, които печатя по градове, за лишен път идват да хвърлят светлина за българската народност на населението в Македония, и като такова през онова тъмно минало, когато е било еднакво преследвано и от турци и от гърци, то е полагало грижи да създава български училища, в които да обучава децата си по родния си език и в черквите си да чете и пее по славянски. Освен това неговите просветни синове трудили се да списват книги и да превеждат черковни поучения на простонароден български език. Изобщо взето, по свой почин българинът в Македония усилено се трудел да се отърве от гръцкия език и от гръцкото духовентсво, за да прегърне изпъдения от черквата и училището своя роден български език. Бъдещият историк по възраждането на българите в Македония има да открие много светли страници въз основа на документи като тия, що поднасям тук."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Антон Попстоилов Ников (1869-1928, София) е виден български историк, фолклорист и етнограф, академик на Българската академия на науките. Дългогодишен учител в Македония и Одринска Тракия - бил е директор на Битолската българска класическа гимназия, Солунската българска девическа гимназия, Одринската българска мъжка гимназия, Серското българско педагогическо училище, Солунската българска мъжка гимназия и Солунската българска търговската гимназия, както и е бил главен училищен инспектор в Цариград към Българската екзархия. По време на Първата световна война между 1915 и 1918 год. е етнограф към Втора българска армия и обикаля освободените градове Охрид, Скопие, Велес, Крива паланка, Серско и Драмско в издирване на исторически и етнографски паметници. Член-учредител е на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1315 пъти.