Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо до премиерот за надворешни работи и до другите министри од 5 и 14 ноември 1923 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Писмо до премиерот за надворешни работи и до другите министри од 5 и 14 ноември 1923 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

Тодор Александров с писмо до българския министър-председател, в което се оплаква от отношението на българския дипломат Михалчев към македонските българи .

"На няколко пъти имах случая да ходатайствам пред някои от г. г. министрите да имат добрината да махнат час по-скоро бълг[арския] пълномощ[ен] м[инистъ]р в Прага професор Михалчев, който е: 1. Тип на пораженец; 2. Краен македонофоб (жена му – от известното семейство, на безотечественици Гичеви – също голяма македонофобка; тя като учителка по литература в една от софийските гимназии, публично – в присъствието на мнозина учители, мисля и ученички – е водила спор с учителя Йорд. Бадев, като е поддържала сръбската теза, че македонците не са българи, а друга особена нация; ...)"

"Като давам тук извадки от едно писмо на безпристрастен добър българин, случаен посетител на Прага, за последен път моля г. м[инистъ]р-председателя, г. м[инистъ]ра на външните работи и др. г. г. министри в София да побързат с махването от Прага на тоя вреден за България и опасен за македонското освободително дело господин, за да не се принуди ВМРО да го обезвреди."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1674 пъти.