Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Дневник на Кръсте Мисирков Битоля, 1903 г. (с предговор от Ал. Пелтеков)", публикувано в "Известия на Държавните Архиви", кн. 64, София, 1992 година
Кръсте Мисирков от с. Постол, Ениджевардарско, Егейска Македония - "Дневник на Кръсте Мисирков Битоля, 1903 г. (с предговор от Ал. Пелтеков)", публикувано в "Известия на Държавните Архиви", кн. 64, София, 1992 година


Увеличи
Описание

"Публикуването на дневника на Кръсте Мисирков ще допълни и изясни някои моменти от неговия живот в Битоля в началото на 1903 г. Дневникът е написан ръкописно с много красив и четлив почерк на руски език. Преводът е на съставителя на настоящата публикация (Александър Пелтеков б.С.). За начална дата е отбелязана 21 януари 1903 г., а крайна - 31 януари с. г.
Представлява обикновен бележник с твърди корици с размери 16/10 см с осемдесет собственоръчно номерирани страници, като на първа и втора страница са водени сметки за някои домашни разходи, които не се включват в публикацията. Дневникът не е воден ежедневно. В края на публикацията се дават кратки бележки на някои по-известни личности споменавани в него. Дневникът се съхранява у частно лице.
"Тази книжка ми е поднесена като новогодишен подарък от учителките в българското четирикласно женско училище в Битоля. Най-подходящото й предназначение е да служи за дневник. В днешните опасни времена, разбира се, съвсем не е безопасно да се водят дневници, но точно тези дневници имат голямо значение за македонците, най-вече сега, отколкото преди или впоследствие. Аз ще рискувам да запиша тук всичко онова, което ще преживея за в бъдеще."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Ениджевардарското село Постол Кръстьо Петков Мисирков (1874-1926) е български публицист и ранен македонист. Заради една част от публикациите си, в които той изразява явни македонистки и просръбски възгледи, Мисирков е считан за национален герой в Р. Македония, където официалната доктрина е македонизма, за чийто основни идеолози се считат сръбските учени Новакович, Цвийч и Белич.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1424 пъти.