Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Великият македонски събор в Горна-Джумая", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 5, книга 4 (44), София, март 1933 година
Списание "Илюстрация Илинден" - "Великият македонски събор в Горна-Джумая", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 5, книга 4 (44), София, март 1933 година


Увеличи
Описание

Репортаж на сп. "Илюстрация Илинден" за Великият македонски събор провел се в Горна Джумая през 1933 година. На него се събират всички на македонски организации в България, които прокламират новата крайна цел на македонското освободително движение – Независима Македония.
В репортажа са поместени речите от конгреса на Георги Кондов от Прилеп:

"Аз нема да бъда пълен, ако, откривайки събора не кажа две думи за другата страница на действителността. Никога през течение на полувековната борба, която ние македонците водим за освобождението на нашата Родина, за запазване на българското си име и чест, не сме изживявали толкова силно двуякото чувтсво, първо това на гордост от добити резултати и запазени нравствени сили, ив второ, от големата погнуса пред падението, до което злобата и престъпната склонност водят човека."

Инжинер Христо Станишев от Кукуш:

"Братя и сестри,
На днешния събор виждам, че участвува единната мисъл и воля на Македония. Тук е нейната безгранична любов към отечеството, тук е нейния български дух, тук е душата на Македония. Тук е тая душа, която нашите поробители искат да изтръгнат от нашите гърди, за да ни обезличат като народност, за да унищожат нашето духовно единство с братята ни в Добруджа, Мизия и Тракия. Но тая душа живее, тоя български дух на Македония е несъкрушим. Той ще победи."


Лекарят от Ресен Асен Татарчев (племенник на съоснователя на ВМОРО Христо Татарчев), както и неговата съпруга, швейцарката Марта Татарчева:

"Швейцарка по рождение, моята съдба се свърза с македонски българин. Седем години живях в Ресен и там, както и при другите си обиколки в Македония, се убедих, че там живеят българи. Това могат да отричат само хора, които не желаят да видят истината."

На събора е четено приветствие от лидера на хърватската съпротива Анте Павелич, какво и от неговия представител в България Марко Дошен:

"Българите и хърватите в миналото имаха свои държави, свои исторически имена. Те оставиха на Балканския полуостров следи от своя юнашки дух и от своята национална култура. (Викове: истина е!). Като погледнем на нашето минало, ще забележим, че сме били много един до друг, че много добре се познаваме; в миналото сме били не само добри съседи, но и добри съюзници. С пълно право се надевам, че нашият съюз в бъдещето ще бъде още по-здрав и по-силен. В епохата на цар Симеон за пръв път хървати и българи влезнаха помежду си в борба. И поради кого? Поради онази чума на Балканския полуостров – поради сърбите. (Викове: верно!)."

"Под думата "Югославия" сърбите разбират следното: "Това, което е твое (българско или хърватско), то е мое – "сръбско"; а което е мое, не е твое". (Смех)"

Председателят на Илинденската организавия Кирил Христов Совичанов:

"Мили братя,
От това високо место, от първия Всенароден македонски събор, илинденци отправят своите най-възторжени поздрави към освободената част от македонската земя, която преди 20 години получи своята свобода и човешки правдини.
Освободени македонци!
Вие сте най-блажените, най-щастливите из между всички македонски българи – между тези, които пъшкат под най-черното робство и тези, които са в изгнание и гинат от копнеж по своя роден край..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: "Илюстрация Илинден" е илюстровано издание на Илинденската организация. Поставя си за задача да бъде архив на национално-освободителните борби на македонските българи (главно до 1912 година).


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 568 пъти.