Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Злодеянието в Загоричани", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 15, София, 10 април 1925 година
Наум Темчев от с. Загоричани, Костурско, Егейска Македония - "Злодеянието в Загоричани", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 15, София, 10 април 1925 година


Увеличи
Описание

Българският учител от Македония Наум Темчев за клането в село Загоричани.

"Ето ни и край селото. Освободихме конете и се спрехме при първата група убити. Тук лежеше убит кмета на Загоричани, уважавания от всички Я. Конпов, до него дъщеря му, която се опитала да го брани – заклана.
Като научиха роднини и приятели за моето пристигане, дойдоха да ми съобщят, че и моят стар баща е бил извлечен от къщи и убит на улицата. Немаша какво, нещастието беше общо и по-лесно можеше да се понесе..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в село Загоричани Наум Темчев е главен учител в българското класно училище в Костур. Баща му е убит по време на Загоричанското клане (избиването на 62 мирни жители българи в селото от страна на гръцки андарти), а Темчев допринася значително за уведомяването на българския търговски агент Андрей Тошев и европейските консули в Битоля за случилото се.
Посетете Уикипедия за повече информация за Наум Темчев
Наум Темчев е един от тримата автори на книгата за Загоричанското клане издадена от Загорицко дружество "Илинденъ" през 1930 г.в София "Загоричани. Спомени по случай 25 годишнината от клането, извършено от гръцките андарти през 1905 год"


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 851 пъти.