Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Революционен лист (Вътрешна Македоно-Одринска Революционна Организация)", брой 1, София, 1904 година
Васил Пасков от с. Осиково, Неврокопско, Пиринска Македония - "Революционен лист (Вътрешна Македоно-Одринска Революционна Организация)", брой 1, София, 1904 година


Увеличи
Описание

Първият брой на в. "Революционен лист", издаван от ВМОРО в София и гравитиращ около левицата на организацията. Главен редактор на първия брой е българският просветен деец и революционер Васил Пасков.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Васил Илиев Пасков (1874-1934, Велинград) е български просветен деец и ВМОРО революционер. Завършва Солунската българска мъжка гимназия и Софийския университет. Работи като учител в българската гимназия в Битоля и като главен учител в българското училище в Ново село, Щипско. Председателства Конгреса на ВМОРО на Петрова нива в Одринския революционен окръг, при който се обявява вдигането на Преображенското въстание в Одринска Тракия. В България Васил Пасков редактира редица вестници, виден член е на българската Демоткратическа партия, член-учредител е на Македонския научен институт в София, на Илинденската организация в София и е един от председателите на Съюза на българските журналисти.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 529 пъти.