Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Протест на Мак. емиграция в Америка", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 16, София, 17 април 1925 година
Пандил Шанев от с. Горно Върбени (Екши Су), Леринско, Егейска Македония - "Протест на Мак. емиграция в Америка", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 16, София, 17 април 1925 година


Увеличи
Описание

"Но ние ще ви припомним само за терора и официалното иго, което царува над матерния език на Македония и нейния народ, над несръбските и негръцките училища и черкви и над всичките местни културни учреждения. Тази тирания е най-заплашителния признак за бъдещето мирно развитие и напредък на Балканите и далеч надминава турските преследвания. Всички народностни елементи, вън от управляващия са лишени от най-елементарните условия за спокоен живот. Но особено за нас, македонските българи, фактът е страшен."

"Ние сметаме, че е наша длъжност да отправим силен протест против този странен и удивителен факт. Нашата земя е разпокъсана от международни актове и това е първата грешка, но фаталната грешка, също тъй и факт, че Обществото на Народите не е настоявало достатъчно строго върху приложението на клаузите за покровителството на малцинствата. Това покровителство е предвидено в мирния договор и е прието от Балканските държави. Този договор гарантира тържествено поне минимума културни и национални права на българите, турците, ромъните, албанците и другите националности населяващи Македония.
Нашият лозунг е "Македония на македонците", който ни е наследство от великия Гладстон."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Пандил Георгиев Шанев(1887-1939) е виден български общественик, трети по ред президент на централния комитет на Македонската патриотична организация. Пандил Шанев премества главната квартира на МПО в Индианополис, създава се и официалният ? орган вестник „Македонска трибуна“, организират се и много клонове на МПО в Средния Запад, щата Ню Йорк и в провинция Онтарио. По време на голямата депресия успява да обезпечи издаването на „Македонска трибуна“.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 538 пъти.