Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из живота на четите. На гости у Сандански (Спомен)", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 5, книга 6 (46), София, май 1933 година
Георги Белев от Охрид, Вардарска Македония - "Из живота на четите. На гости у Сандански (Спомен)", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. 5, книга 6 (46), София, май 1933 година


Увеличи
Описание

Спомени на ВМОК революционерът Георги Белев от град Охрид за споровете, които е имал с ВМОРО революционерът Яне Сандански .

"Според Сандански, намесата на "Върховистите" в Македония е била пакостна за освободителното дело и то – по две причини: първо тая намеса давала повод и основание да се мисли, какво революционното дело в Македония е изкуствено, че то се подклажда и ръководи отвън, от българските управници и второ: Княз Фердинанд, българското правителство, чрез върховистите искали да обсебят В. М. Р. О. и да я използуват за свои цели. Походът на полковник Янков в Македония, Джумайското въстание през миналата 1902 година, както и сегашното въстание обявено от В. М. Р. О., – каза Сандански, – са много прибързани, ненавременни, вредни за делото. Революцията в Македония, требваше да се обяви тогава, когато трудещите се широки народни маси: българи, турци, албанци, власи, гърци, евреи се свестят и революционизират, когато всички те прогледнат и се ужасят от социалната неправда, от тиранията, от погазеното свое право, от господството на капитала над труда."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Георги Иванов Белев (1875-1945, София) е ВМОК революционер, член на Младата македонска книжовна дружина, член на Охридското македонско братство, участник в Илинденско-Преображенското въстание и последен директор на Солунската българска гимназия преди закриването и от новите гръцки власти през 1913 година.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 658 пъти.