Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Денят на българската книга и Македония", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 3-та, бр. 119, Индианаполис, САЩ, 16 май 1929 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Денят на българската книга и Македония", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 3-та, бр. 119, Индианаполис, САЩ, 16 май 1929 година


Увеличи
Описание

"B тия дни, обаче, в Македония — там, където ще дочуят за този праздник — в България, в Америка и навсякъде, където живеят македонци, ще легне в душата нова мъгла на скръб. Щe си помисли и щe си каже всеки македонец: та не беха ли синове на Македония първите свети братя, които дадоха българското писмо още преди 1000 години на милиони славяни? Не се ли разнесе искрата на новото българско съзнание и на борбата за народни свободи от Паисиевата история, писана при шума на македонското море при Света гора, до Солун? Не пламна ли в Македония огъня на българското национално пробуждане? Не се ли водиха масови народни борби в тая земя заради светостта на българското писмо, на българската книга?
Къде е сега това писмо, къде е сега тая книга в Македония, в земята ни останала под сърби и под гърци! Македонския българин бе жаден за просвета, за култура, за развитие. С мъки, в робство, при лишения той не преставаше да мисли и да жертвува за своята просвета. Книгата, писмото за него бе и е свещено. Той го смета за най-доброто и най-ценното оръдие за развитие и усъвършенстване."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1039 пъти.