Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Един от учениците", София, 2018 година
Георги Томалевски от Крушево, Вардарска Македония - "Един от учениците", София, 2018 година


Увеличи
Описание

"Едва сега се публикува романът „Един от учениците“ на Георги Томалевски, въпреки че е завършен преди четиридесет години, през далечната 1978 г. Естествено дългото му пътуване през времето поражда множество въпроси. Ако сравним двете времеви реалности, тази от миналото – 70-е години на XX век и настоящата – второто десетилетие на XI, ще имаме по-ясно разбиране за характера на романа и за причините, довели до късната му поява. В обществено-политическата обстановка, когато Томалевски завършва романа си, е било невъзможно той да бъде публикуван. Цензурата тогава не допуска да се пише за Учението на Учителя Петър Дънов, което е централната тема в творбата на Томалевски.
С тази тема е свързано и заглавието на романа „Един от учениците“, което добавя в прочита на творбата още една – трета времева отсечка – времето, когато в България Учителя Петър Дънов (Беинса Дуно) създава Окултната школа на Бялото Братство и братското селище „Изгрев“. Учениците там съзнателно изграждат своите качества в съответствие с изискванията на Школата. Освен това, романът е посветен на Борис Николов, един от най-преданите ученици на Учителя и близък приятел на автора, който също е един от учениците в Школата на Изгрева."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Томалевски (1897-1988) е български писател, есеист, белетрист и публицист, един от основателите на Есеистичното общество в България. Брат е на революционера Наум Томалевски и деец на Македонската младежка тайна революционна организация. В дома на родителите му се обявява Крушевската република по време на Илинденско-преображенското въстание и днес къщата е музей на Илинденското въстание и Крушевската република.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 747 пъти.