Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо до Любомир Бобевски от 5 май 1923 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Писмо до Любомир Бобевски от 5 май 1923 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

"Любезни г. Бобевски,

Трогнат съм от Вашето внимание, изразено с изпращане 1 екземпляр от новата Ваша стихотворна сбирка "Свещени сенки" – със специален надпис от Вас – и особено с добрите пожелания в писмото Ви.
Прочетох с внимание сички стихове в тая навременна и ценна за секи българин, а най-вече за Македония книга и нека Ви призная: останах възхитен от нея. Вашите песни ме пренесоха за известно време между свещените сенки на възпяваните с тях великани и не само ми създадоха "една утеха в трудния, но славен път на делото", както ми писахте Вие, но засилиха вярата ми в сигурния успех на възвишеното и право дело и увеличиха многократно енергията ми, за да следвам неуклонно по начертания от тези великани покойници път до постигане техните завети.
Ако до освобождението на България досега се издаваха и четяха повече книги като "Свещени сенки" и ако сегашното поколение на Царство България се вдъхновяваше в своите постъпки от примера на великаните българското племе сигурно нямаше да преживее толкова много и така големи погроми и разочарования, които го фърлят понякога в опасни крайности.
Напразно тъжите, че е неосъществимо Вашето желание: "моята песен да отекне надалече в земята на поробения брат", поради факта, че "пътищата са затворени", защото тя непременно ще се разнесе от фъркатите орли на В. М. Р. Организация през непристъпните висоти на сички краища на борческа Македония и ще стопли сърцата на секи българин. Тираните на Македония не могат да затворят пътищата за подобни морални ценности – няма граници за мощния народен дух."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1009 пъти.