Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Принос за изучаване бита на българите в Македония", публикувано в "Сборник за Народни Умотворения, Наука и Книжнина", книги XXII-XXIII, София, 1906-1907 година
Димитър Мирчев от Прилеп, Вардарска Македония - "Принос за изучаване бита на българите в Македония", публикувано в "Сборник за Народни Умотворения, Наука и Книжнина", книги XXII-XXIII, София, 1906-1907 година


Увеличи
Описание

През 1901 година докато е учител в Солунската българска девическа гимназия членът на Централния комитет на ВМОРО Димитър Мирчев от град Прилеп пише своето изследване "Принос за изучаване бита на българите в Македония". То е публикувано 5 години по-късно в "Сборник за Народни Умотворения, Наука и Книжнина".

"В основата на семейния бит на българина в Македония лежи принципът на колективното живуване, макар задружния живот и да не се среща изцело в страната. Наред със семейства от мъж и жена със своята челяд срещат се и такива с по 20, 30 и 50 души. Първите съставят главно градското население, а вторите ги намираме заедно с първите по селата в по-големата част на Македония. Тия две семейни форми се намират в постоянно взаимно разрушително влияние. Индивидуализмът всеки ден се шири и разтуря колективизма."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Мирчев Тошев (1865-1938, град Вършец, Северозападна България) е български общественик и революционер, деец на ВМОРО, член на Централния комитет на организацията, един от основателите на Българското тайно революционно братство в Солун, един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия в Османската империя на дейци на ВМОРО), един от създателите на Българо-турски революционен комитет (българска и турска революционна организация в Македония, създадена в 1913 г. и подчинена на ВМОРО). Мирчев е бил също така и преподавател по български език, литература и история в Солунската българска мъжка гимназия, Солунската българска девическа гимназия, в старата българска столица Търново и е бил директор на Битолската българска класическа гимназия и на Одринската българска мъжка гимназия. Автор е на учебници по български език, литература и граматика, издавани в периода 1905 - 1939 г., както и на изследването "Българската книга в Солун", публикувано в "Сборник Солун" в 1934 г. (сборника е качен в Библиотека "Струмски" за свободно четене, може да намерите статията на страници 149 - 185).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1017 пъти.