Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени на Пандели Ангелов Стоянов (машинопис запазен от д-р Иван Гаджев)", Toronto, Canada
Панделия Стоянов от с. Барбарево, Струмичко, Вардарска Македония - "Спомени на Пандели Ангелов Стоянов (машинопис запазен от д-р Иван Гаджев)", Toronto, Canada


Увеличи
Описание

Неиздаваните досега спомени на струмичкия войвода на ВМРО и дългогодишен деец на МПО – Панделия Ангелов Стоянов за неговите премеждия в периода от 1934 до 1945 г. (За живота след Деветнадесетомайския преврат, за Втората световна война в Егейска и Вардарска Македония, за пребиваването си сред Титовите партизани през есента на 1944 г., за народната власт в България, неговия арест в Петрич през декември 1944 г. и бегството в Гърция през 1945 г.).

Източник: Спомените са предоставени от Институт по История на Българската Емиграция в Северна Америка - "Илия Тодоров Гаджев"

Автор: Панделия (Пандели) Стоянов (1900-1981) е български революционер, струмишки войвода на Вътрешната македонска революционна организация и деец на Македонската патриотична организация. Приближен е на Тодор Александров и Иван Михайлов. Оглавява струмичка чета на организацията. Награждаван е със значки, медали и грамоти от Централния комитет на ВМРО и лично от Тодор Александров. На 22 октомври 1925 година, участва в организацията на защитата на град Петрич, заедно с войводата Георги Въндев, по време на така наречения Петрички инцидент, когато доброволците от ВМРО разбиват далеч по-многобройна гръцка армия и я изтласкват зад границата. През 1953 година напуска България и се установява в Канада, където става активен член на Македонската патриотична организация. До края на живота си е епитроп на българската черква „Света Троица“ в Торонто, подпомага МПО „Победа“ и пенсионерския клуб „Балкан“, дългогодишен представител е на в. „Македонска трибуна“ в Торонто.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 915 пъти.