Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени - Септември 1918 - Септември 1944 (машинопис)", София, ок. 1960 година
Методи Янчулев от Битоля, Вардарска Македония - "Спомени - Септември 1918 - Септември 1944 (машинопис)", София, ок. 1960 година


Увеличи
Описание

Неиздаваните спомени на българския общественик, юрист, народен представител и секретар на министър-председателя Андрей Ляпчев – Методи Янчулев от Битоля (по потекло от видния прилепски род Янчулеви).
"В средата на I.41 г. в София пристигна Уилям Донаван с препоръчително писмо от Рузвелт, но не успя да отклони цБ (Цар Борис б.ред.) и българското правителство да се откажат да влязат в тройния пакт.
Крапчев - за оста София-Прилеп. При отиването си в Македония веднага след навлизането на немските войски намерил "безпорно голема, но потисната радост." Този път сигурно ли е? Нема ли да се повтори трагедията от 1912/13 и 1915/18.?
Филов запитал Крапчев, след завръщането му, какво требва да направим при влизането като организирана власт? - Българската власт не требва да влиза формално, а да се изпратят ръководни кадри от македонците в България, които заедно с първенците от местното население да създадат местна власт и жандармерия за охрана на пътните съобщения.
- Елате утре. А утре му отговорил, че било решено обединението да бъде възгласявано и да стане неотложно - Ясно желание на цБ (цар Борис)..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Методи Йорданов Янчулев (1900-1987) е български юрист и политик, деец на Демократическата партия. От 1926 до 1931 г. е секретар на министър-председателя Андрей Ляпчев (от Ресен) и като такъв често води разговори с лидера на ВМРО Иван Михайлов. Депутат е в 24 Обикновено Народно събрание от 1938 до 1939 г.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 490 пъти.