Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Молба за народна пенсия; Животописна бележка; Удостоверение от ОГНК "Благой Монев", Удостоверение от Щипско градско управление, Бележка за отпусната пенсия", Щип, 1943 година
Донче хаджи Санков Живадинов от Щип, Вардарска Македония - "Молба за народна пенсия; Животописна бележка; Удостоверение от ОГНК "Благой Монев", Удостоверение от Щипско градско управление, Бележка за отпусната пенсия", Щип, 1943 година


Увеличи
Описание

"Донче Хаджи Санков - Живадинов от гр. Щип по народност българин и от български произход като активенъ членъ и деец за освобождението и обединението на родината ни Македония към майката България е бил осъден от страна на Сръбските тиранически власти като кмет при тогавашната сръбска община, поради убиството на Сръбския генерал Ковачевич на СМЪРТ, но от страна на сръбския крал Александър е помилован на 20-двадесет години строг тъмничен затвор с тежки вериги.
В затвора е бил 15-петнадесет години тормозен и след пускането му от затвора е бил като такъв винаги под полицейско подозрение.
Същия Донче е бил като Български войник в Македоно-Одринското опълчение през войните 1912-1913 год. и 1915-1918 год.
Донче Хаджи Санков Живадинов от гр. Щип като деец за свободата на Македония е получил помощ от Министерството на вътрешните работи и народното здрави и от Министерство на финансите.
Горната животописна бележка е даваме, за да му послужи при отпускане на Народна пенсия като заслужен Българин от Македония."


Източник: Оригинален източник на документите - Държавна агенция "Архиви"

Автор: Донче хаджи Санков-Живадинов е деец на ВМРО, участник в МОО и зам. кмет на Щип през 1920-те години. Подпомага ВМРО и участва в убийството на сръбския джелат ген. Михайло Ковачевич. Осъден е на смърт, но след това присъдата му е сменена на 20 год. строг тъмничен затвор, от които излежава 15 год. сред тормоз и изтезания.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 554 пъти.