Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Дарбите на кукушаните", публикувано в сп. "Кукуш", год. I, бр. 1, София, 24 май 1924 година
Петър Дървингов от Кукуш, Егейска Македония - "Дарбите на кукушаните", публикувано в сп. "Кукуш", год. I, бр. 1, София, 24 май 1924 година


Увеличи
Описание

Легендарният български офицер, военен историк и ВМОК и ВМОРО войвода Петър Дървингов за своя роден град Кукуш и за някои бележити Кукушани.

"Без съмнение кукушаните са едно извънредно даровито колено от българското племе. Своите дарби те показаха не веднъж, не дваж още от първите дни на нашето народностно общобългарско възраждане. Нито мъчнотиите при робството под турците, нито страданията през дългите революционни години, нито разрушението на града и селата от гърците през злополучната междусъюзнишка война 1913 година, нищо никога не е могло да сломи пъргавия дух на кукушаните."

"Обаче, водачът от общобългарската църковна борба Нако Станишев и великият апостол от революционната македонска борба Гоце Делчев са вече първи водачи на цела Македония и техното величие е такова на целия български народ."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в беломорския град Кукуш Петър Георгиев Дървингов (1875-1953, София) е легендарен български офицер, ВМОК войвода, организатор на чети във ВМОРО и военен историк, член-кореспондент на Българската академия на науките от 1932 г. Завършва с отличие Военното училище в София през 1896 г. (трети по успех). По време на Горноджумайското въстание през есента на 1902 г. е член на въстаническия щаб и ръководи чета. През Илинденското въстание от 1903 г. Дървингов е военен организатор на четите на ВМОРО. Като войвода на чета в Серски революционен окръг води боеве в Мелнишко. През Балканската война е назначен за началник-щаб на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През Първата световна война е началник щаб на Единадесета пехотна македонска дивизия на Българската армия, а по-късно е назначен и за началник щаб на Моравската военно-инспекционна област. След войната се занимава с научна и обществена дейност. Става почетен председател на Дружеството на македоно-одринските опълченци, на Дружеството на българските публицисти и на Дружеството на военните писатели в България. След преврата от 09.IX.44 година е репресиран от новата комунистическа власт.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1629 пъти.