Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Писмо до Александър Протогеров от 20 август 1924 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Писмо до Александър Протогеров от 20 август 1924 г.", публикувано в "Сè за Македонија: Документи: 1919-1924", Скопје, 2005 година


Увеличи
Описание

Няколко дена преди да бъде убит Тодор Александров изпраща това писмо до Александър Протогеров , в което човек може да разчете заветът на големия войвода:

"Много грешиш, като твърдиш в писмото си: първо, че сме били оръдия на бълг[арското] правителство и второ и 2) "От друга страна и с правит. не сме добре не поради принцип. въпроси, а за дребнавости". И как са съвместими тези две работи, хем да сме оръдия на правит., хем да не сме добре. Мога да докажа пред безпристрастен арбитър, че никога не сме били и сега не сме оръдия на бълг[арските] правителства, а секога сме били и требва да бъдем "оръдия" на Независима България, на борческа Македония и на целото бълг[арско] племе."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1885 пъти.