Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Неколко думи по въпроса за народноста", публикувано в сп. "Лоза", година I, книга I, София, януари 1892 година
Млада македонска книжовна дружина - "Неколко думи по въпроса за народноста", публикувано в сп. "Лоза", година I, книга I, София, януари 1892 година


Увеличи
Описание

"Лозарите" за народността на македонците :

"След като изброихме на бързо принципите на народноста, ние бързаме да им дадем и едно практическо приложение, което ни бе и целта на настоіащата статиа.
Въпросот е за народноста на Македонците, които в последно време станаха предмет на ожесточена борба между Българите и Сърбите.
Само едно сравнение на оние етнографически черти, които характеризират Македонците (разбираме „македонските българи") с оние, що характеризират свободните българи, подрежданието им до оние начала за народноста, които изредихме по-горе, доста е, да ни покаже, и да убеди секиго, че народноста на македонците не може да бъде друга освен „българска". А тъждеството на тие черти и отдавна е констатирано и утвърдено от безкористната наука: само заслепените и неприіателите на българското бъдъще могат да не виждат всестранното единство, което напълно владее между населението от Дримъ до Черно Море и от Дунава до Бело Море. Нашите братіа Сърби още си затваріат очите пред іасната истина, но ще доіде време и скоро е това, когато ще прозрат и вкусат горката истина."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Младата македонска книжовна дружина е българско просветно и благотворително дружество на емигранти от Македония, съществувало в София от края на 1891 или началото на 1892 до 1894 г.
В Младата македонска книжовна дружина участват редица изтъкнати просветители и общественници от Македония – Евтим Спространов, Петър Попарсов, Тома Карайовов, Христо Коцев, Димитър Мирчев, Андрей Ляпчев, Наум Тюфекчиев (български оръжеен търговец, деец на ВМОК), Георги Баласчев, Коста Шахов, Георги Белев, известни и като „лозарите“.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1087 пъти.