Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "По случай Илинденската епопея", публикувано във в. "Македония", брой 2033, София, 2 август 1933 година
Петър Дървингов от Кукуш, Егейска Македония - "По случай Илинденската епопея", публикувано във в. "Македония", брой 2033, София, 2 август 1933 година


Увеличи
Описание

"... В края на краищата Македония, вмѣсто да получи своята свобода като отдѣлна независима политическа единица, биде разпокѫсана и падна въ едно положение, каквото героитѣ отъ паметното македонско възстание никога не бѣха помислювали и никога не бѣха очаквали.
Но може ли да се затрие нейната история? Могатъ ли враговетѣ на българитѣ въ Македония да унищожатъ това, което е било? Могатъ ли сърбитѣ и гърцитѣ да кажатъ, че въ 1903 год. не е имало Илинденско българско възстание? Може ли свѣтътъ да забрави, че като плодъ отъ възстанието въ 1903 г. се получиха Мюрщегскитѣ реформи, споредъ които Македония въ българскитѣ етнически граници бѣше сведена въ отдѣлна административна область, съ отдѣлно управление?
Историческото наследство, което нашитѣ македонски герои съ кръвьта си презъ революционния периодъ отъ 1893-1903 г. и следъ това ни сѫ завещали, е единственото нѣщо, което нито войнитѣ, нито теленитѣ мрежи, нито страшната тирания на сърби и гърци нѣкога ще могатъ да унижощатъ. Това наследство е нашия най-голѣмъ нравственъ капиталъ, който трѣбва да пазимъ и предаваме отъ поколѣние на поколѣние. Нека се поклонимъ предъ живитѣ дейци и нека кажемъ "Богъ да прости" хилядитѣ, хилядитѣ наши братя, паднали за свободата на Македония. Тя е жива и жива ще пребѫде презъ вѣковетѣ. Важното е никога въ сърдцата на българитѣ да не угасва тайнствения огънь на родолюбието.
Да живее свободна и независима Македония, Македония, която трѣбва да отдѣли Сърбия отъ Гърция отъ България, за да настане най-сетне миръ въ тоя немиренъ край на Европа."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в беломорския град Кукуш Петър Георгиев Дървингов (1875-1953, София) е легендарен български офицер, ВМОК войвода, организатор на чети във ВМОРО и военен историк, член-кореспондент на Българската академия на науките от 1932 г. Завършва с отличие Военното училище в София през 1896 г. (трети по успех). По време на Горноджумайското въстание през есента на 1902 г. е член на въстаническия щаб и ръководи чета. През Илинденското въстание от 1903 г. Дървингов е военен организатор на четите на ВМОРО. Като войвода на чета в Серски революционен окръг води боеве в Мелнишко. През Балканската война е назначен за началник-щаб на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През Първата световна война е началник щаб на Единадесета пехотна македонска дивизия на Българската армия, а по-късно е назначен и за началник щаб на Моравската военно-инспекционна област. След войната се занимава с научна и обществена дейност. Става почетен председател на Дружеството на македоно-одринските опълченци, на Дружеството на българските публицисти и на Дружеството на военните писатели в България. След преврата от 09.IX.44 година е репресиран от новата комунистическа власт.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1083 пъти.