Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гоце Делчев", София, 1942 година
Димитър Талев от Прилеп, Вардарска Македония - "Гоце Делчев", София, 1942 година


Увеличи
Описание

През 1942 година един от най-обичаните български писатели Димитър Талев от град Прилеп издава биографичният очерк "Гоце Делчев".

"Негли не случайно Гоце Делчев се е родил в Кукуш – тая стара и яка крепост на българската народност в южните предели на българското отечество"

"... Гоце Делчев още от оттук и ден след ден изгради най-здравата опора за всека своя мисъл и дело, виждаше все по-ясно единствената и върховна цел в живота си, виждаше и суещаше с целото си същество образа, живото въплащение на идеали и стемежи, а това беше Македония и целата поробена българска земя, нейните люде, техните страдания и техното освобождение от чуждо иго."

"На другата година, когато Делчев беше вече в пети клас, един от съучениците изрече в негово присъствие скверна дума за светите братя Кирил и Методи. Гоце се хвърли върху него, блъсна главата му в стената, на която беше иконата на двамата равноапостоли и викна, впил железни пръсти на шията му:
– Овча главо, ти требва да стоиш гологлав пред тия двама български учители, които са те научили да пишеш името си!
Веднъж Гоце чу, че друг един от учениците разправя клеветнически нелепости за Левски. Възмутен, Гоце протегна ръце към клеветника:
– Гръцмуля ще ти извадя! Ти, син на турско мекяре, разправяш това, което само предатели разправят за най-великия българин и апостол! Отвратителна маймуна си ти, предател и син на предател!"


"Подобно на Каравелов и Левски, на старите български революционери, чиито идеи и опит използуват създателите на македонското революционно движение, по същия път, както Каравелов и Левски, които са негови учители и вдъхновители, Гоце Делчев стига до твърдото убеждение, че поробените българи требва да разчитат преди всичко на своите собствени сили..."

"В началото на 1900 година Гоце Делчев требваше да замине за Одринско, за да заздрави връзките между тая област и Македония; освободителното дело на всички поробени българи беше и требваше да бъде общо, както беха общи и еднакви страданията и копнежите им."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Талев Петров-Палисламов (1898-1966) е един от най-обичаните български писатели. Брат му Георги Талев е ВМОРО революционер, а самият Димитър Талев е автор на десетки статии по македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2935 пъти.