Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Акт за раждане на (Евтим Дедов)", София, 1907 година
Стефан Дедов от Охрид, Вардарска Македония - "Акт за раждане на (Евтим Дедов)", София, 1907 година


Увеличи
Описание

Актът за раждане на сина на българския публицист и ранен македонист Стефан Якимов Дедов – Евтим. Актът е подписан от самия Стефан Як. Дедов:
"На хилядо деветстотин и седма година, месец Март ден осмий на три часа подир обед, се състави настоящият акт за раждането на ___ от род мъжки, роден на ...(...). Роденото е законен син на Стефан Якимов по вера православен, по народност българин, поданик български, по занаятие публицист, на възраст тридесет и осем години, родом от Охрид, община Македония, с постоянно местожителство в гр. София, община съща и на Стефана Е. Филева, по вера православна, по народност българка, поданик българска, по занятие домакиня, на възраст тридесет години, родом от гр. Русе, община съща, с постоянно местожителство в гр. София, община съща.
Заявлението е направено и подписано от бащата на детето (Стефан Як. Дедов) в присъствието на свидетелите Климент Спространов (деец на ВМОК; български народен представител, брат на Евтим Спространов, родом от Охрид), по вера православен, по занятие чиновник, на възраст четиридесет и пет год., жител от гр. София и Александър Златарев (от видния български род от Охрид - Златареви), по вера православен, по занятие чиновник, на възраст от тридесет години..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Стефан Якимов Дедов (1869-1914) е български общественик и публицист и един от първите привърженици на македонизма, издател на вестници "Балкански глас", "Балкан", "Куриер" и др., един от основателите на фонд "Свети Климент" в София. Стефан Дедов е застрелян в София на 19 септември 1914 г. от Славе Иванов.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 462 пъти.