Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Поне за Гоце не говорете!", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", год. 22, бр. 1124, Индианаполис, САЩ, 2 септември 1948 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Поне за Гоце не говорете!", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", год. 22, бр. 1124, Индианаполис, САЩ, 2 септември 1948 година


Увеличи
Описание

Чрез своя весник "Македонска Трибуна" Македонска патриотична организация критикува Владимир Поптомов от Белица (Пиринска Македония) – един от водачите на БКП и ВМРО (обединена). Поптомов е един от основните противници на предаването на Пиринска Македония на Югославия и насилствено налаганата македонистка „културна автономия“ в областта в 1946 – 1948 година. Това не пречи на МПО силно да го критикува, че късно се е сетил, че сърбоманите-македонисти искат да унищожат българщината в Пиринска Македония и че БКП са извършили предателство като се предали костите на Гоце Делчев на югославските комунисти.

"Това население (Пиринското), обаче, не желае да се обединява с една Македония на Колишевски и Влахов, които искат да издигнат китайска стена между Македония и България, между македонския народ и българския народ. То не иска да се обедини с една Македония, където се преследва всичко българско... То не иска да се обединява с една Македония, чийто ръководители не допускат нито български вестник, нито българска книга там."

"Днешните македонски ръководители, изпълнявайки заповедите на ръководителите от Белград, искат да превърнат Вардарска Македония в една страна, където да господствува тесногръдият национализъм и шовинизъм, където Гоце Делчев и Яне Сандански (Б. Р. – къде останаха Груев, Тошев, Матов, Сарафов, Лаз. п. Трайков, Пандо Кляшев, Васил Чекаларов, Георги Сугарев, Христо Узунов и десетки други честни борци паднали за българщината в Македония) всички ръководители на Илинденското въстание, ако беха живи сега, щеха да ги обявят за великобългарски шовинисти, не за друго, а за това, че не знаят да говорят и пишат на друг език освен български. Македонското население от Пиринския край не иска да се дели от своите български братя, от българския народ.
Защо Поптомов мълчеше преди, а сега казва тези неща? Верно е че тайфата около Влахов и Колишевски щеше да нарече Делчева, ако беше жив, великобългарски шовинист, тъй както е верно, че поптомовци и калайджиевци наричат днес Иван Михайлов, великобългарски шовинист, защото и той не се отрича от българския си език и брани българщината по всички фронтове. Но щом Поптомов е знаел това, защо тогава той участвува в съзаклятието, в грозното предателство, и изпрати и предаде светите кости на Делчев тъкно на ония срещу които днес бълва огън и жупел? Македония никога нема да прости, верваме ние, това най-позорно престъпление в историята на нашия народ.
Бедният Гоце! Действително, ако беше жив в своя ураганен гнев той не само щеше да обругае Влаховци и Колишевски, но щеше да тури в дън-земя и онези, които смутиха покоя му в Илинденската организация като взеха насилствено костите му и ги продадоха на сърбоманите. Не ги е срам! Мълчете, поне вие за Гоце Делчев сега немате никакво право да говорите!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1561 пъти.