Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Телеграма до Негово Величество Царът на българите", Индианаполис, САЩ, 16 юли 1934 година
Пандил Шанев от с. Горно Върбени (Екши Су), Леринско, Егейска Македония - "Телеграма до Негово Величество Царът на българите", Индианаполис, САЩ, 16 юли 1934 година


Увеличи
Описание

"Македонската емиграция зад океана, сплотена под знамето на своят съюз – единствената днес македонска организация, която има правото да говори свободно върху тежката участ, на която е подложена нашата Родина, а също така и останалите поробени български покрайнини, се ползува от случая да подчертае и пред Вас, че тя ще продължи с неизменна упоритост ведно с поробените си и прокудени братя, където и да се намират те, свещенната борба за спасението на Македония – гранитна крепост на несъкрушимият български дух и защитна стена на свободните български земи – срещу домогванията на ония, които искат да унищожат и погубят България. Ние ще изпълним своят дълг, независимо от пречките, които ще срещаме и жертвите, които ще требва да дадем."

Източник: Оригинален източник на документа е МПО Пирин – Чикаго

Автор: Пандил Георгиев Шанев(1887-1939) е виден български общественик, трети по ред президент на централния комитет на Македонската патриотична организация. Пандил Шанев премества главната квартира на МПО в Индианополис, създава се и официалният ? орган вестник „Македонска трибуна“, организират се и много клонове на МПО в Средния Запад, щата Ню Йорк и в провинция Онтарио. По време на голямата депресия успява да обезпечи издаването на „Македонска трибуна“.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 714 пъти.