Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Извадки във факсимиле от писма, намерени в пощата на 19-тия полк на VII-та гръцка дивизия, хваната от българските войски в Разлога на 14 юли 1913 г.", София, септември 1913 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Извадки във факсимиле от писма, намерени в пощата на 19-тия полк на VII-та гръцка дивизия, хваната от българските войски в Разлога на 14 юли 1913 г.", София, септември 1913 година


Увеличи
Описание

През лятото на 1913 година в разгара на Междусъюзническата войска гръцката армия напредва в Източна Македония не север към София. В Креснеското дефиле гръцката армия е спряна от Българската, а някои части на гръцката армия са обърнати в отстъпление. Това се случва с 19-ти полк, чийто пощенски куриер е заловен край Добринище. В него са намерени писма от гръцки войници. Съдържанието на писмата е толкова потресаващо, че те веднага са преведени първо на френски, а после и на български с цел защита на българските интереси пред международната общност.

За съжаление по случай 100 години от трагичните събития – през 2013 година съдържанието на писмата е фалшифицирано в Р. Македония от страна на сърбо-македониста Блаже Миневски.


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1801 пъти.