Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "На поклонение на лобното место на Гоце Делчев", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XV, книга 5-6 (145-46), София, май-юни, 1943 година
Кирил Христов Совичанов от Битоля, Вардарска Македония - "На поклонение на лобното место на Гоце Делчев", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XV, книга 5-6 (145-46), София, май-юни, 1943 година


Увеличи
Описание

Един пътепис от ВМОРО революционера от град Битоля Кирил Совичанов, който заедно с 93-ма илинденци и бивши учители се отправя на поклонение на лобното място на Гоце Делчев в с. Баница, което през 1943 година се намира под българска власт.

"Стърчащи основи очертават кривите улици на некогашната Баница брояща до 150 български къщи. Прижурящото обедно слънце сгрело е камънака и мъчно възкачваме височината. На десетина метра от селото железен кръст сочи самото лобно место на Гоце. "Тук почива Гоце Делчев, легендарен борец за свободата на Македония, 1903 г." Неговите три сестри – Ружа Чопова, 4 год. по-стара от Гоце, сега 75 годишна, Велика Г. Станишева и Елена Антон Пейнерджиева, се хвърлят върху кръста, прегръщат го, целуват го, леят обилно сълзи и нареждат трагедията, която е преживело семейството им след неговата смърт и след смрътта на двамата негови братя Мицо и Милан, паднали като него в бой за народна свобода като възстаници. Картина трогателна, същевременно величествена. 40 години от тогава и толкова тежка съдба! Сковани, всички стоим неми свидетели. Кое сърдце не ще се трогне пред подобна сцена! Все още сме в пасхалната седмица. Вчера беше денят на нерния Тома – близнака! И като че ли ангел господен се провикна и прорече: "Що ищете живаго с мертвими? Що плачете нетленнаго во тли? Свалете шапки, паднете на колене и молете Бога не за опрощение греховете му – те са очистени с неговата кръв и той ведно със светците е около Великия Трон. Молете Всевишния, обаче, да всели подвига му в душата на българската младеж, да тръгне тя по неговите стъпки, за да освети делото за което той се принесе в жертва"."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Битоля Кирил Христов Совичанов (1878-1961, София) е просветен деец, ВМОРО революционер и председател на Илинденската организация в България. Баща е на големия български оперен певец Борис Христов и на офицера от Българската армия и член на ВМРО Николай Христов.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1542 пъти.