Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Принос към историята на социализма в България", София, 1906 година
Димитър Благоев от с. Загоричани, Костурско, Егейска Македония - "Принос към историята на социализма в България", София, 1906 година


Увеличи
Описание

История на социализма в България през погледа на един от нейните създатели Димитър Благоев. На страница 72 Благоев говори накратко и за македонския въпрос.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Костурско Димитър Благоев (1856-1924, София), наричан от последователите си Дядото, е български политик и философ, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров - Българската социалдемократическа партия.
Димитър Благоев участвува в македоно-одринското движение в свободна България. През летото на 1885 г. е един от инициаторите за създаване на легална организация в България. По-късно е член на македоно-одринското движение в Пловдив и участвува в работата на VI конгрес на македоно-одринската организация през 1899. Убеден интернационалист, изповядва марксистки идеи и развива идеята за Балканска федеративна република, която според него ще доведе до разрешаване на македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3672 пъти.