Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Говор по случай 58 години от Илинденското възстание", програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, София, 7 юли 1961 година
Георги Попхристов от с. Кърстоар, Битолско, Вардарска Македония - "Говор по случай 58 години от Илинденското възстание", програма "Христо Ботев" на Българското национално радио, София, 7 юли 1961 година


Увеличи
Описание

"Правината се тънчи, не се кине"

През 1961 година по програма "Христо Ботев" на Българското национално радио по случай 58 години от Илинденското въстание говор изнася легендарния ВМОРО войвода, водач на Илинденското въстание в Леринско и член на Централния комитет на ВМРО – Георги Попхристов от с. Кърстоар, Битолско.

В речта си, произнесена няколко месеца преди смъртта си големият революционер си спомня за своите мъртви другари Гьорче Петров, Даме Груев, Гоце Делчев и др. След това изразява искреното си възмущение от македонистите, които отричат българската народност на тези продължители на делото на Ботев и Левски.

"Но можеха ли те (Гоце Делчев, Даме Груев и др.) изобщо да допуснат тогава, че ше се случи така, че един ден техното българско народностно чувство ше бъде отречено в родните им огнища от невежи или измамени хора. Колко болно ми стана от всичко това! Да се бориш за човешки права и за другите народности в Родината си: власи, евреи, гърци, турци, албанци, цигани и след това да те отрекат като българин – тебе, най-големият борец за свободата на своята земя. Има ли по-голема трагедия от това и по-големо светотатство пред делото на Илинден?!"

По-долу може да чуете аудио говора в оригинал. А на следния ЛИНК може да прочетете транкрибиран говора.Източник: Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио.

Автор: Роденият в Битолско Георги Попхристов е български учител, организатор и войвода на ВМОРО, член на Централния комитет на ВМРО. Участва в Илинденско-Преображенското въстание. През войните за национално обединение 1912-1918 е част от Македоно-одринското опълчение и неговия наследник - 11-та македонска дивизия на Българската армия. По време на българското управление във Вардарска Македония (1941-1944) се завръща в Битоля, където организира чети, преследващи комунистически партизани в Егейска Македония. Обявява се против започналата от комунистите през 1945 г. македонизация на Пиринска Македония.
За повече информация за Георги Попхристов посетете Уикипедия


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4440 пъти.