Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ни



VMRO Lion
Македония >> "За Гоце Делчев", Фейсбук, Ню Джърси, САЩ, 28 септември 2020 година
Любен Топчев от Струмица, Вардарска Македония - "За Гоце Делчев", Фейсбук, Ню Джърси, САЩ, 28 септември 2020 година


Увеличи
Описание

"Поводом споро со ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ јас просто неможам да разберам дали Гоце неје роден од мајка или је бес род .
!) Гоце Делчев никаде неје одрекол дека неје Бугарин
2) Крстан со сведочанство като Бугаеин си име Гоце.
3) Е един од прерожбениците кој участва во создаването на единствената организација која војува В.М Р.Б.О. Која војува прво за Аутономија на Македонија и Тракија. и по касни после убисвото на Гоце и идването на Тодор Александров со подновуването на В.М.Р.О. е чиста борбата со новите принципи на В.М.Р.О./за војуване за државјанство со јасна и определена цел извојуване своја засебна држава ( МАКЕДОНИЈА за сички НАРОДНОСТИ кој ЖИВЕЈАТ Македонија бес разлика на националнос вера и пол. Но неоспорим факт је дека се борил за Македониј исто така неуспорим факт дека је Бугараин.во које негледам да има некоја грешка кешкин даје имало и неколко Грака или Срби јас мислам дека немаше да има грешка..но такво нешто нема.имаш само проблеми од них"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Кратка биография на автора от вестник "Труд":
Любен Топчев днес живее в Ню Джърси, но е роден в Струмица през далечната 1928 г. Бил е на 16 години, когато в родния му край за пореден път се установява югославската власт, този път в съчетание с комунистическата идеология. Това поражда масово недоволство сред патриотично настроената част от населението. Най-активни са учениците и студентите, които сформират нелегални групи, пишат позиви и се борят за отстояване на истината и освобождаването на Вардарска Македония от Титова Югославия. В такава група се включва и семейството на Любен Топчев. Той и брат му стават членове на съпротивителното движение. Поривът към свобода обаче е прекършен през 1951 г., когато нелегалната група на брат му Стефан Топчев и съмишлениците му, известна като „Струмишката петорка”, е разкрита и нейните членовете са убити от зловещата югославска УДБА.

Любен Топчев разбира, че неговият живот в Югославия също виси на косъм, поради което бяга от Югославия и след дълги премеждия се установява в Бразилия, а години по-късно в САЩ, където и до днес е активист на Македонските патриотични организации.


За да прочетете книгата натиснете тук



Видяна 1366 пъти.