Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Последните дни на Гоце", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. I, книга 3, София, юли 1927 година
Михаил Чаков от Гумендже, Егейска Македония - "Последните дни на Гоце", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. I, книга 3, София, юли 1927 година


Увеличи
Описание

ВМОРО войводата Михаил Чаков за последните дни на Гоце Делчев.

"На 20 април 1903 год. моята чета и тая на Гощанова, всичко 14 души заминахме за с. Баница да посрещнем Делчева, който пристигаше от Солун, уви, за лобното си место. Щом се настанихме в определената къща, влезна Гоце, поздрави ни с добре дошли и продължи: "Разиграхме шишоките шалвари на солунските ханъми; така ще раздрусаме из основи гнилата Отоманска империя" и понеже между нас се намираха неколко външни лица, той отсече: "Подробностите ще ви разкажа другиден, на Гергьоевден в Ловчанската курия". Той не дочака това. Смъртта вече дебнеше по стъпките му. Предателска ръка бе извършила своето. Черни облаци се виеха над Баница и предвещаваха буря. С пукването на зората, на другия ден, 21 април, извикания от Серес аскер бе обградил от всекъде селото и почна развязката на трагедията, най-големата, може би, която е преживявало българското племе в Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Михаил Чаков (1873-1938;София) е български революционер и войвода на ВМОРО. Районен и околийски войвода в Петричко, Драмско, Кумановско, Велешко и Серско. През 1906 г. Михаил Чаков се завръща в село Баница заедно с Таската Серски, където изравят костите на Гоце Делчев и ги скриват под светия престол на църквата. По време на Балканската война е войвода на чета № 11 на Македоно-одринското опълчение на Българската войска. Участва в освобождението на Разлог, Банско, Драма, Неврокоп и Кавала. След Първата световна война е член на "Илинденската организация" и съхранява костите на Гоце Делчев в сандъче в дома си до 1923 г.
Повече за войводата Михаил Чаков прочетете тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1678 пъти.