Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Изменниците на македонското дело", Прага, 1926 година
Димитър Влахов от Кукуш, Егейска Македония - "Изменниците на македонското дело", Прага, 1926 година


Увеличи
Описание

През 1926 г. Димитър Влахов и ръководената от него ВМРО (обединена) издават в Прага книгата "Изменниците на Македонското Дело", като отговор на публикуваната две години по-рано "Заговорът против Тодор Александров. По данни на Вътрешната Македонска Революционна Организация", с която Йордан Бадев и ВМРО обвиняват Димитър Влахов и левицата за убийството на Тодор Александров.

"...До преди Балканската война, Македония беше турска провинция. Власта в Турция беше слаба. Политическото положение не беше стабилизирано. Европейската дипломация, с исключение на Германия, подържаше аспирациите на балканските държави за вмешателство в вътрешните работи на Турция и за евентуалното присъединение на земи от нея към тех. България се сметаше за най-силната от тия държавици. Претенциите й се считаха за най-основателни. Още повече, че българите съставляваха болшинството от населението в Македония. При това положение, агитациите на тъпите македонски националист за присъединението на Македония към България намираха отзвук всред сравнително голема част от македонското население.
Избухната войните от 1912 и 1913 г. Резултатите беха:
Македония поделена между България, Сърбия и Гърция. Два от македонските градове, с най-будно българско население, Кукуш и Г. Джумая, беха унищожени и повече от 200 села разорени. Десет хиляди души от мирното население: турци, българи и гърци, беха изклани. Неколко десетки хиляди души сложиха костите си по полетата и долините на Македония и Тракия, като се сражаваха, едни в редовете на турските, други в тия на българските, трети в тия на сръбските и гръцките войски. Повече от десетина хиляди македонски синове беха ранени и семействата им останаха да влачат мизерно съществувание. Над сто хиляди души македонци-българи избегаха в България. Неколко десетки хиляди, а може би сто хиляди македонци-турци избегаха в Турция. Неколко хиляди мохамедани беха заставени насила да приемат християнството. Неколко хиляди македонци-гърци избегаха в Гърция. Икономически те всички беха разорени. Те бегаха за да спасят своя живот. Те бегаха, като оставяха даже и своите движими имущества в родните места. Те пристигаха голи, боси, гладни, болни в България, Турция и Гърция. Нещастните, те очакваха да бъдат посрещнати, както братя се посрещат. Но, те не беха така приети. До като стигнат в България, Турция или Гърция, по пътя от тех измреха неколко стотин души. Те немаха никакви работи за живеене, а и не можеха да намерят работа. Мнозина станаха хамали и просеци; некои постъпиха на работа в разни арсенали, фабрики, складове и работилници. Те предлагаха своя труд на извънредно низки цени. Те приемаха всички условия на работа на господарите-капиталисти, така както гладния човек е готов да работи и при най-тежки и унизителни условия, стига да получи кора хлеб...
"Че убийството на Т. Александров бе използувано за добър претекст за да се унищожи В.М.Р.О., защото Цанков искаше сближение с Сърбия"
- Това е напълно верно и установено. Доказателства за това? В.М.Р.О. като революционна организация е унищожена и от една и половина година насам Цанков и Калфов, а сега Ляпчев и Буров, преговарят с Пашич, т.е. молят приятелството и благоволението на потисника и угнетителя на македонските българи, не само необезпокоявани от В.М.Р.О., но и подпомагани от нея в тая им политика. Същата тая организация и нейните представители в Националния комитет на македонската емиграция и в Илинденската организация се отказват от революционната борба и от независимостта на Македония, стига да имали "македонските българи поне тия училища и църкви, които имали при Абдул Хамида"...."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Димитър Влахов (1878-1953) е родом от Кукуш; учител в Солунската българска мъжка гимназия; деец на ВМОРО; заедно с Георги Мончев ръководи Солунския комитет. Като един от ръководителите на Серската група през 1908 година е избран за депутат от Солун от Народната федеративна партия (българска секция). През годините политическите му пристрастия варират. Активист е на БРСДП, ВМОРО, НФП, ОСП, ВМРО, ВМРО (об.), БКП, Коминтерна и ЮКП. През 30-те години на XX век става идеолог на Македонизма. Брат е на революционера Христо Влахов и племенник на Христо Станишев.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1772 пъти.