Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "'Българете в Македония' Издирвания и документи за техното потекло, език и народност. От Йордан Иванов", публикувано в списание "Отечество", година II, книга 16, София, 12 декември 1915 година
Никола Милев от с. Мокрени, Костурско, Егейска Македония - "'Българете в Македония' Издирвания и документи за техното потекло, език и народност. От Йордан Иванов", публикувано в списание "Отечество", година II, книга 16, София, 12 декември 1915 година


Увеличи
Описание

Видният български историк, публицист, дипломат и ВМОРО деец от Костурско – Никола Милев с рецензия на книгата на Йордан Иванов (с родители от Кратово) - "Българите в Македония. Издирвания и документи за тяхното потекло, език и народност с етнографска карта и статистика". Рецензията на книгата започва със следните встъпителни думи на Милев:

"Македонският въпрос, дел от общия български въпрос, който се постави на разрешение към средата на 19 век, като въпрос национален, културен и политически, най-после се разрешава, блескаво и окончателно. Българските войски прогониха дръзкия похитител из плодородните полета и величествени планини на Македония и там вече българското слово, от векове оглашавало поля и гори, се носи свободно и възторжено. Спорът, чия е и каква е Македония – спор повдигнат от алчни и завистливи съседи – е отсечен с ножа на войника. Лудата радост, с която местното население е тичало да посрещне скромните и велики ратници на българското обединение, сълзите от умиление изобилно лени от старо и младо, боготворението на България, – всичките тия прояви на народно чувство, народна гордост и тържество показаха на света каква е и чия е Македония. И всички глупави или нечестни уста требва за винаги да се затворят.
Каква я намериха нашите войници в своя победен марш – българска по език, по душа, по кръв, – такава е била Македония през дългите столетия на историческото битие на нашето племе, живело то свободно, или под чужда власт. И тъкмо в този редък момент, когато разделените братя се връщат и пригръщат, единът щастлив че се е сдобил с родно царство, другият доволен, че не напразно пролива благородната си кръв, българската наука се яви за да покаже от своя страна, чрез светлината на историята, че Македония и България са едно цело, създадено от вековете, неделимо и жизнеспособно."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Никола Милев (1881-1925) е виден български историк, публицист, дипломат, народен представител и деец на ВМОРО и ВМРО.
За повече информация за Никола Милев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1327 пъти.