Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гоце Делчев, апостолът на свободата. По случай 40 годишнината от смъртта му", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XV, книга 4 (144), София, април 1943 година
Лазар Томов от с. Годлево, Разложко, Пиринска Македония - "Гоце Делчев, апостолът на свободата. По случай 40 годишнината от смъртта му", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", год. XV, книга 4 (144), София, април 1943 година


Увеличи
Описание

Председателят на Серския окръжен комитет на ВМОРО Лазар Томов за 40 години от смъртта на Гоце Делчев.

"В неравна борба с врага Гоце падна, но делото му още повече се възвиси. С неговата смърт духът на борческия бълг[арски] народ нарастна, и с несъкрушима сила се прояви едва 3 месеца след това.
(...) Македонският българин употреби гигантски усилия, за да се сдобие със скъпата свобода на своята родина, идеалът му се постигна заедно с разгромлението на враговете.
Делото на Гоце не угасва, и многобройните му приятели и последователи не престанаха да творят сила и мощ за устояване интересите на всички българи."


"Вечна слава на великия апостол на македонската революция Гоце Делчев, който падна убит за свободата на целокупния български народ. Да пребъде делото му във вековете."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Пиринска Македония Лазар Томов Крайнов (1878-1961, София) е общественик и ВМОРО революционер, председател на Серския окръжен комитет, активен деец на Илинденската организация.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1417 пъти.