Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонските славяни са българи. Свидетелства и документи", издава Прилепското братство, София, 1939 година
Димитър Талев от Прилеп, Вардарска Македония - "Македонските славяни са българи. Свидетелства и документи", издава Прилепското братство, София, 1939 година


Увеличи
Описание

През 1939 година Димитър Талев от град Прилеп и професор Йордан Иванов от град Кюстендил (с родители от Кратово) издават чрез Прилепското благотворително братство книга с документи и свидетелства за хилядолетната история на българите от Македония .

"За да откъснат Македония от българщината и по-лесно да си я присвоят, сърбите заявиха, че ние македонските българи, сме били сърби, а гърците – че сме били гърци. Когато видеха сърбите и гърците, че не могат да изопачат съвсем истината, те измислиха други лъжи, а именно: сърбите, начело с професор Цвийч, сега твърдят, че ние сме некакво си славянско тесто, без ясно национално съзнание, та от това тесто могат да направят и сърби, и българи, и всекаква друга народност; а гърците, от своя страна, като не могат да отрекат нашия български език, наричат ни "българогласни елини". В отговор на тие лъжливи твърдения на сърби и гърци изнасяме тук редица исторически свидетелства и документи, от които ясно се вижда, че ние, македонските славяни, сме от най-старо време българи с дълбоко национално съзнание и с як български дух.
В тая книжка изнасяме свидетелства и документи само от времето преди създаването на Българската екзархия и преди освобождението на сегашното българско царство. Това правим нарочно. Тук даваме също и библиография – некои от източниците, от които сме се ползували, та всеки да може да провери или, ако желае, да обогати и разшири познанията си за българската народност в Македония..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Прилеп Димитър Талев Петров-Палисламов (1898-1966) е един от най-обичаните български писатели. Брат му Георги Талев е ВМОРО революционер, а самият Димитър Талев е автор на десетки статии по македонския въпрос.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2176 пъти.