Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Сборник Солун", София, 1934 година
Владислав Алексиев от Солун и Петър Дървингов от Кукуш, Егейска Македония - "Сборник Солун", София, 1934 година


Увеличи
Описание

В началото на XX век в намиращия се под турска власт град Солун съществуват редица български гимназии - Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий", Солунската българска католическа гимназия, наричана "Зейтинлъкът", Солунската българска търговска гимназия и Солунската българска девическа гимназия "Свето Благовещение", където първа учителка е била Царевна Миладинова-Алексиева от Струга - майка на Владислав Алексиев, единият от авторите на сборника тук. След Междусъюзническата война от 1913 г. Солун остава под властта на Гърция. Новите гръцки власти затварят всички български гимназии в града, като преподавателите са прогонени в България. По случай 50 години от създаването на гимназиите (80-те години на XIX век) преподаватели и възпитаници на тези учебни заведения издават "Сборник Солун", в който са включени етнографски, исторически и други статии за Солун и околието от автори като Царевна Миладинова-Алексиева от Струга, Владимир Кусев от Прилеп, Георги Стрезов от Охрид, Димитър Мирчев от Прилеп, Атанас Яранов от Кукуш, Стоян Симеонов от Велес, Драган Зографов от Битоля, Христо Попантов от с. Ваташа, Кавадарско, Йероним Стамов от Гевгели, Иван Васков от Велес, Павел Шатев от Кратово, Георги Белев от Охрид, Благой Димитров от с. Емборе, Кайлярско, Егейска Македония и илюстрации на народни носии от Стефан Баджов от Крушево. В сборника има статии и от професорите родени в свободна България Анастас Иширков от Ловеч, Васил Златарски от Търново, Стефан Младенов от Видин, Йордан Иванов от Кюстендил и др. Съставители на сборника са Владислав Алексиев от Солун и Петър Дървингов от Кукуш, Егейска Македония.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в родния град на Гоце Делчев и Христо Смирнениски Кукуш Петър Георгиев Дървингов (1875-1953, София) е легендарен български офицер, ВМОК войвода и военен историк, член-кореспондент на Българската академия на науките от 1932 година.
За повече информация за автора тук
Роденият в Солун Владислав Николов Алексиев (1884-1962, София) е виден български просветен деец, учен, юрист и историк, специалист по българско и византийско средновековно право, член на Македонския научен институт в София, Дружеството за Българо-германско приятелство и Българския археологически институт. Внук е на Димитър Миладинов (единият от братя Миладинови).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 6535 пъти.