Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени за Димитър Талев", публикувано в www.kultura.bg, София, 20 октомври 2016 година
Христо Огнянов от с. Тресонче, Реканско, Вардарска Македония - "Спомени за Димитър Талев", публикувано в www.kultura.bg, София, 20 октомври 2016 година


Увеличи
Описание

Спомените на Христо Огнянов за Димитър Талев са писани в Залцбург, 1990 г.

"В разговорите ни на 1 ноември 1965 г. споделих с Димитър Талев мъката си, че българското комунистическо правителство, по същество небългарско и дори противобългарско, бе изменило на историята на българския народ по светотатствен, фатален начин. То не само се отказа от българите извън пределите на България и ги призна за друга някаква народност, но отродява и българите в Пиринския край, а косвено и останалите българи в страната. И то с всепокорността си към всичко съветско като еднозначно с руско. Чел съм статии в българския печат за революционни дейци като Гоце Делчев, Даме Груев и други. В тях всичко бе точно дадено: родно място, образование, дейност, но всичко се рисува като станало в безнародностно пространство. Не се дори намекваше, че те са родени в семейства на българи, че са се учили на български в българските училища, че те самите по-късно са били български учители, а Груев дори инспектор на българските училища. Представяха се като дърво без корен. Все от угодничество към Тито. Косвеното отродяване на българите в самата България се осъществяваше с надмощието на руския език, налаган повсеместно. В първата социалистическа антология най-напред се възпява руският език, Людмил Стоянов бе писал, че „няма по-мъдро от руското слово“. Уж антология на българската поезия, а се възхвалява друг чужд език като руския. През последните години обаче настъпи промяна, макар плаха и предпазлива. Редица автори – на първо място историци – почнаха да се съобразяват с историческите факти, да не ги приспособяват към политиката в дадения момент. Българин, българска народност, български език престанаха да бъдат табу спрямо българите извън България. Как да се обясни този обрат? Димитър Талев отговори с едно красноречиво изречение: „Ами почнаха да поумняват“. Имаше предвид новите властници. Схванали, че историята на българския народ не почва от тях – на девети септември 1944 година. Да се надяваме, че това поумняване ще вземе и по-осезателни форми в бъдеще!"


Източник: Оригинален източник на спомените са онлайн портал Култура .

Автор: Роденият в Дебърско Христо Дамянов Огнянов (1911-1997, Залцбург, Австрия) е изтъкнат български поет и публицист. Издава първата си стихосбирка „Южни ветрове“ през 1938 г. След 1944 година е преследван от комунистите и емигрира на Запад. Работи в радиата „Гласът на Америка“ и „Свободна Европа“. Папа Йоан Павел II го благославя и му връчва папска грамота, а международната академия в Париж му връчва златен медал и диплом.
За повече информация за автора тук
И тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 248 пъти.