Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонците и освобождението на Македония", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 13, Скопие, 29 януари 1916 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Македонците и освобождението на Македония", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 13, Скопие, 29 януари 1916 година


Увеличи
Описание

Разменени телеграми между председателя на Битолското братство Димитър Михайлов и членовете на ЦК на ВМРО Тодор Александров и Александър Протогеров .

От Димитър Михайлов от Битоля:
"Македонската емиграция в столицата, тържествено празднувайки освобождението на Битоля и Охрид, центрове на българската просвета и славни революционни борби, и виждайки, че с падането на тия две юго-западни твърдини на многоизмъчената ни родина в български ръце, идеалът за освобождението на милата ни татковина е в голема степен осъществен, благодарение героизма на скъпата ни армия..."

От Александър Протогеров от Охрид:
"Сърдечно съм трогнат от милите поздрави. Радостта на македонските българи е безпределна: те са свободни синове на честита Македония! Десетки години последната води упорита борба за тая свобода: за нея жертвуваха хиляди пламенни и безкористни свои чеда. Но нека изповедаме високо и тържествено, тя немаше да види светли дни, ако свободна и могъща България всецело не прегърнеше делото на роба. Свободна България води три жестоки, кръвопролитни, ужасни войни за Македония; тя ороси македонските урви и долини с кръвта на десетки хиляди свои несравняеми идеални юнаци, покри ги с техните кости, освети ги с техните теглила. Свободна Македония е жив памятник на нейната висока, чиста, безгранична майчина любов! Теб, майко Българио, вечна признателност, теб неизменна синовна преданост!"

От Тодор Александров от Ново село, Щип:
"Сърдечно благодарим на Вас и на всички членове на македонските братства за възторжените приветствия, които имахте любезносността да ни отправите по случай освобождението на нашата мила родина – Македония от ужасното сръбско иго.
Както неизмеримо щастие да виждаме македонската емиграция в столицата не вече да се събира на панахиди или да устройва траурни шествия, за да отдава последна почит на мъченическо загинали герои, а да тържествува от радост, да празднува своя най-велик празник – обединението на Македония със свободното Българско царство!
[...] Идеалът, за който македонският българин се бори в продължение на десетки години и за който погинаха безброй самоотвержени революционери – борци, е днес до голема степен осъществен. [...] С помощта на провидението и благодарение удивителните усилия на целокупното българско племе, ние твърдо верваме, че започнатото велико дело ще бъде завършено с успех."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1434 пъти.