Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Петнадесет години Балканска история (1904 – 1918)", превод на „Quinze ans d’histoire balkanique, 1904-1918“ от Леон Ламуш, София, 1930 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Петнадесет години Балканска история (1904 – 1918)", превод на „Quinze ans d’histoire balkanique, 1904-1918“ от Леон Ламуш, София, 1930 година


Увеличи
Описание

Съюзът на македонските емигрантски организации в България с превод от френски на книгата „Quinze ans d’histoire balkanique, 1904-1918“ на френския офицер и общественик Леон Ламуш – почетен генерален консул на България, бивш член на френската секция от Международната мисия за преустройство на Турската жандармерия.

"Но ако езикът характеризира националността, то той не я налага: например, има в Македония и в Албания хора, които говорят български, ромънски или албански, но които се наричат гърци. Истинският белег за един народ, това е неговото народностно чувство. А това чувство, което така често се опитват да оспорят, съществува у македонските българи, даже понекога доста силно, и което можах, имайки възможността, да го констатирам по най-прек начин, даже да наблюдавам неговото манифестиране.
От друга страна, проявата на това чувство не е нова, тя е констатирана още в началото на 19 век: още през 1814 година се срещат в Македония – в Кичево, Тетово, Дойран – публикувани книги на старо-български език. Една българска печатница е открита в Солун от 1839 година от един жител на Дойран.
Български училища при монастирите или частни български училища имаше в Македония даже преди 1800 година..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1181 пъти.