Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Из македонската земя. Впечатления и бележки", София, 1926 година
Георги Баждаров от с. Горно Броди, Серско, Егейска Македония - "Из македонската земя. Впечатления и бележки", София, 1926 година


Увеличи
Описание

Между 1915 и 1918 година, когато Скопие е освободено от Българската армия в града пристига ВМОРО революционерът Георги Баждаров за да редактира вестник "Родина". Както той сам казва в свободните си дни посещава различни градове на свободна Македония, като своите бележки и впечатления от пътуванията си той събира в тази книжка. Градовете, които Баждаров посещава са Скопие, Гостивар, Тетово, Велес, Щип, Кочани, Радовиш, Прилеп, Крушево и Костур.

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Серското село Горно Броди Георги Димков Баждаров (1881-1929, Варна) е революционер, учител и журналист, деец на ВМОРО и ВМРО, един от основателите на Македонския научен институт. Учи в Солунска българска мъжка гимназия и в Битолската българска класическа гимназия. Още като ученик е сред основавателите на ученически революционен кръжок на Българското тайно революционно братство. Участва в Илинденско-Преображенското въстание, а по-късно е сред основателите на Съюза на българските конституционни клубове и на Съюза на българските учители в Отоманската империя. Редактира редица вестници и списания, издава книги за Македония и ВМОРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3762 пъти.