Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Социалистическият интернационал и Македония", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 476, София, 12 май 1928 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Социалистическият интернационал и Македония", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 476, София, 12 май 1928 година


Увеличи
Описание

Видният ВМОРО и ВМРО революционер и журналист от град Дойран Георги Кулишев за сръбската пропаганда на Цвийч и Белич залегнала в основите на днешния македонизъм:

"(Сръбските социалисти) подържали, че македонското население говори "език, който не е нито сръбски, нито български, но от него може да се развие както български, така и сръбски език"; според това македонското население "било толкова сръбско, колкото и българско, или толкова българско колкото и сръбско"; (...)
Всичко това е интересно само като указание за аргументацията, чрез която сръбските социалисти се опитват и ще се опитват да защитават пред международни събрания сръбските шовинистични тези за Македония. Тази аргументация не се отличава съществено от доводите, с които си е служила досега официалната сръбска политика и псевдонауката на Цвиича, Белича и на всички като тех безсъвестни фалшификатои на истината за Македония."


Кулишев за несъществуването на отделна македонска народност и смешните опити на сърбите да представят македонските българи като една "безформена и несъзнателна маса":

"Македонските организации никога и пред никого не са поддържали нещо различно от това, което уж сега едва почвали да поддържат: че в Македония болшинството от населението е българско. Те всекога са считали и са изтъквали, че що се отнася до етническата им принадлежност, македонските славяни са българи, а не некаква отделна "македонска народност", каквато действителността и науката не познават. Същото, без разлика, поддържа македонците и днес по този въпрос. Не съществува никакъв "граматически" или други спор за народността и съзнанието на македонските българи. Тази народност и това съзнание се оспорват, с понятни цели, само от завоевателите на потисниците на Македония, макар и самите те многократно, при най-различни случаи и в редица тържествени актове да са признавали без всекакви уговорки българския характер на славянското население в Македония. И може ли да се поставя в съмнение националния лик на една страна, която е дала свети Кирил и Методия, свети Климента, Паисия, братя Миладинови, Григор Пърличев; страна, която има най-важния дел в духовното възраждане на българския народ и която, в най-ново време сътвори величавата сграда на Вътрешната македонска революционна организация? Може ли народ лишен от национално самосъзнание да отбележи в своята история подвизи като тоя от Илинден? А неизчислимите кръвни жертви, които Македония е дала и продължава да дава в борба за своето право и свобода, не са ли още по-мощен протес срещу всички подли опити да се представят македонските българи като една "безформена и несъзнателна маса"?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 843 пъти.